Hasanat

Hasanat is 9 jaar oud en zit in de derde klas op de Bibi Sarah School. Zij woont samen met haar oma, moeder en oudere zus. Hasanat’s oudere zus zit in klas 7. Van de Taliban mogen meisjes van klas 7 en ouder niet naar school. Daardoor heeft ze het erg moeilijk. De vader van Hasanat is ongeveer een jaar geleden overleden aan kanker. Toen hij nog leefde verkocht hij spullen op een karretje. De moeder van Hasanat, Belqis, is nu de kostwinner van het gezin. Ze probeert bij te verdienen door bij de buurtbewoners huishoudelijke taken te verrichten, zoals strijken, wassen en schoonmaken. Ze verdient hiermee ongeveer 100-200 Afghani per dag (~€1-€2). Momenteel wonen ze in een huurhuis waarvoor ze 2000,- Afghani per maand betalen. Behalve Hasanat’s moeder verdient niemand in het gezin geld. Ze hebben het financieel moeilijk. Echter, om te overleven krijgen ze soms een beetje hulp van hun buren.

Hasanat vindt het leuk om naar school te gaan. Ze is ijverig en vaak opgewekt. Haar lievelingseten is rijst. Hasanat heeft grote dromen. Ze wil namelijk arts worden, zodat ze andere mensen kan helpen. Verder houdt ze van sporten, vooral van volleybal.

Sayed Majid

Sayed Majid is 11 jaar oud en zit in de vierde klas op de Mawlana Abdulrahman Saidkheli School. Majid komt uit een gezin van 4 kinderen. Hij heeft 2 broers en een zus. De vader van Majid, Sayed Rasul, is ongeveer twee jaar geleden door een hartaanval overleden. Voor zijn overlijden was Sayed Rasul metselaar en was hij de kostwinner van het gezin.Sinds het overlijden van Majid’s vader heeft het gezin het heel zwaar. De moeder van Majid, Farida, probeert een beetje bij te verdienen door kleren te wassen bij andere gezinnen. Ze verdient hiermee 100-150 Afghani per keer. Majid’s oudere broer is nu de kostwinner van het gezin. Hij verkoopt plastic tassen overdag.

Gelukkig hoeft het gezin geen huur te betalen, want het huis is van henzelf. De moeder van Majid is zelf analfabeet en zorgt thuis voor haar kinderen. Omdat hun financiële situatie zo slecht is, kunnen ze zich geen schoolspullen en boeken veroorloven.

Volgens zijn moeder is Majid qua karakter een beetje ondeugend. Hij gaat graag naar school en wil later ingenieur worden. Zijn lievelingseten zijn rijst en aashak.

Zinat

Zinat is 9 jaar oud en zit in de eerste klas op de Lese Aahlie Anies Ehlm school. Ze komt uit een gezin met 4 kinderen (twee broers en een zus).De vader van Zinat, Abdul Hakim, is ongeveer 2 jaar geleden aan een hartaanval overleden. Voor zijn overlijden werkte hij bij een stomerij.

De moeder van Zinat, Shekeba, probeert haar gezin te onderhouden door schoonmaakwerkzaamheden te verrichten bij andere mensen. Ze verdient ongeveer 200 tot 300 Afghani per maand. Haar oudere zoon werkt als leerling bij een stomerij. Toch is dit inkomen niet voldoende om rond te komen, en het gezin heeft het financieel zwaar. Ze hebben een kamertje gehuurd en betalen 2.000 Afghani huur per maand.

Zinat gaat naar een school voor weeskinderen. Doordat hun financiële situatie slecht is, is Zinat wat later met school begonnen. Toch gaat ze met plezier naar school en is ze gemotiveerd. Ze is een rustig meisje en houdt van rijst en friet. Later wil ze arts worden.

Asena

Asena is 10 jaar oud en zit in de 4e klas van de Abdul Hai Ellahi school. Ze heeft drie broers.

De vader van Asena, Mohammad Qasim, is acht jaar geleden aan de gevolgen van een hersentumor overleden. Destijds was Mohammad Qasim de kostwinner van het gezin. Hij werkte als dagloner.

De moeder van Asena, Lailoma, is nu de kostwinner van het gezin. Ze probeert wat bij te verdienen door bij anderen schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Ze verdient hiermee 100-150 Afghani per dag. De oudste broer van Asena verkoopt plastic tasjes. Beide inkomens zijn niet toereikend voor het gezin. Ze hebben het moeilijk om rond te komen. Gelukkig hoeft het gezin geen huur te betalen. Het huis is van henzelf, gelegen op een heuvel en bestaat uit een kamer, een keukentje en een toilet. Het huis is niet ommuurd, aangezien het nog niet volledig is voltooid. Het gezin heeft verder niemand in de familie die hen financieel kan helpen.

Asena is een vrolijk meisje en gaat graag naar school. Ze wil graag arts worden. In haar vrije tijd vindt ze het leuk om te springtouwen en maakt ze haar schoolwerk.